Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalifornie zrušila zákon o promlčecí lhůtě pro znásilnění

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Sacramento - Kalifornie zrušila zákon, podle kterého se na znásilnění vztahovala desetiletá promlčecí lhůta. Ke změně legislativy přiměla zákonodárce aféra komika Billa Cosbyho.

Zákon, který ve středu podepsal guvernér Kalifornie Jerry Brown, začne platit příští rok a na jeho základě budou moct soudy trestat znásilnění bez ohledu na to, jak dávno k němu došlo. "Násilníci by nikdy neměli mít možnost vyhnout se právním následkům svých činů jen kvůli tomu, že vypršel uměle stanovený časový limit," sdělila autorka kalifornského zákona Connie Leyvaová.

Zrušení promlčecí lhůty ale nebude mít vliv na případy žen, které už dříve v Kalifornii podaly trestní oznámení na Cosbyho. Komika v minulých letech veřejně obvinilo na 50 žen, soud jim však dosud ani v jednom případě za pravdu nedal. Řada případů se navíc odehrála před značnou dobou, takže časová lhůta pro jejich možné vyšetřování už uplynula.

Jedním z trestních oznámení se od letošního května zabývá soud v Pensylvánii, kde se bude Cosby bránit obvinění kvůli incidentu z roku 2004. Herec prý tehdy zdrogoval a sexuálně zneužil Andreu Constandovou. Cosby tvrdí, že dotyčná se stykem souhlasila.

Témata:  znásilnění USA Bill Cosby

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy