Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA volají: Saudskou Arábii musíme chránit

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Očekává se, že obě komory amerického Kongresu budou tento týden jednat o tom, zda přehlasují veto prezidenta Baracka Obamy uplatněné na zákon, který má umožnit rodinám obětí útoků z 11. září 2001 žalovat Saudskou Arábii za její roli v této teroristické operaci, připomíná úvodník serveru New York Times. Prestižní deník v něm americkým zákonodárcům radí, aby rozhodnutí Bílého domu nezvrátili.

Nekomplikujme vztahy s Rijádem

Legislativa s názvem zákon spravedlnosti vůči sponzorům terorismu by rozšířila výjimky tzv. suverénní imunity, tedy právního principu chránícího cizí země a jejich diplomaty před žalobami v rámci amerického soudního systému, vysvětluje newyorský server. Dodává, že ačkoliv je její cíl - poskytnout rodinám soudní satisfakci - chvályhodný, legislativa by zkomplikovala americké vztahy se Saudskou Arábií a mohla vystavit americkou vládu, občany a korporace žalobám v zahraničí.    

Právní experti, jako například Stephen Vladeck z Právnické fakulty Texaské univerzity či Jack Goldsmith z Harvardské univerzity, navíc pochybují, že by příslušná legislativa nakonec splnila svůj účel, podotýká úvodník.    

Zákon, který společně předložili demokratický senátor Chuck Schumer a jeho republikánský protějšek John Cornyn, má překonat sérii soudních rozhodnutí, které zablokovaly žaloby podané rodinami obětí útoků z 11. září proti saúdské vládě, konstatuje New York Times. Dodává, že legislativa prošla v květnu jednomyslně senátem a sněmovna reprezentantů ji schválila tento měsíc.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Legislativa by mimo jiné rozšířila zákon z roku 1976, který poskytuje cizím zemím širokou imunitu před americkými žalobami, tedy pokud se příslušný stát nenachází na seznamu zemí podporujících terorismus amerického ministerstva zahraničí (například Írán, Súdán a Sýrie) či není podezřelý ze spáchání teroristického útoku, který na území Spojených států usmrtil americké občany, pokračuje prestižní deník. Doplňuje, že nový zákon by vyjasnil, že cizí vlády mohou být hnány k zodpovědnosti i za podporu těch teroristických skupin, které operují v zahraničí.  

 Nebezpečí pro USA

Zastánci zákona tvrdí, že je velmi úzce vymezen, ale američtí vládní představitelé argumentují, že ho lze aplikovat mnohem šíře a vyústil by v odvetu cizích zemí, podotýká úvodník. Poukazuje, že i Evropská unie varovala, že pokud zákon vstoupí v platnost, další země mohou přijmout podobnou legislativu definující jejich vlastní výjimky ze suverénní imunity.   

"Jelikož žádná země není ve světě více angažovaná než Spojené státy - s vojenskými základnami, operacemi dronů, zpravodajskými misemi a výcvikovými programy - Obamova administrativa se obává, že Američané by v zahraničí mohli být vystaveni právním krokům," deklaruje New York Times. 

Zákon motivuje přesvědčení rodin obětí z 11. září, že Saudská Arábie hrála v útocích roli, jelikož 15 z 19 únosců letadel, členů Al-Káidy, byli Saúdové, pokračuje newyorský deník. Dodává však, že nezávislá americká komise, která útoky vyšetřovala, nenalezla jediný důkaz, že saúdská vláda či vysocí saúdští představitelé tyto teroristy financovali.

Stoupenci zákona odkazují na dva případy vražd, kdy byly povoleny žaloby proti Číně a Tchaj-wanu, připomíná vlivný server. Doplňuje, že představitelé americké vlády však tvrdí, že tyto kauzy pracovaly s přímou účastí cizích vládních agentů operujících ve Spojených státech.  

"Současnou debatu komplikuje skutečnost, že Saudská Arábie je problematickým spojencem," připouští úvodník. Poukazuje, že názory Washingtonu a Rijádu se liší v otázce jaderné dohody s Íránem, saúdských válečných operací v Jemenu i války v Sýrii, přičemž Saudská Arábie je domovem fundamentalistické větve islámu zvané wahhábismus, která inspiruje mnoho extremistů, o jejichž porážku USA usilují.   

"Je to však také partner v boji s terorismem," zdůrazňuje New York Times s tím, že zákon by mohl tento křehký vztah poškodit a Rijád ostatně již vyslal varování, že by mohl stáhnout z miliardy dolarů z amerických aktiv, aby je chránil před soudními opatřeními.    

Touha pomoci rodinám obětí 11. září je pochopitelná a americký Kongres Obamovo veto pravděpodobně přehlasuje, deklaruje newyorský deník. Závěrem pokládá otázku, jaká bude cena takového kroku.  

Témata:  USA 37145 Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy