Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude novým šéfem OSN? Bulharsko mění kandidátku, Rusko hrozí vetem

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Bulharsko stáhlo podporu generální ředitelky UNESCO Iriny Bokovové na post šéfky OSN a do boje vyslalo svou eurokomisařku Kristalinu Georgievovou. Mezi favoritky ale nepatří.

Největší šanci získat post generálního tajemníka Organizace spojených národů má bývalý portugalských premiér a do nedávna šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) António Guterres.

Bulharka Bokovová v nedávném pátém hlasování skončila šestá z devíti kandidátů. Bulharský premiér Bojko Borisov už před časem řekl, že Sofia bude kandidaturu šéfky UNESCO dál podporovat jen tehdy, pokud v pátém kole hlasování skončí mezi dvěma nejnadějnějšími kandidáty.

Aby přestala být kandidátkou, musela by se nyní šéfka UNESCO sama oficiálně z boje o nástupnictví Pan Ki-muna stáhnout. Bokovová ale uvedla, že nevidí důvod, proč by to dělala.

Předseda Jean-Claude Juncker už poskytl komisařce pro rozpočet a lidské zdroje Georgievové měsíční neplacenou dovolenou, aby se mohla plně věnovat své kandidatuře do čela OSN.

Světová organizace by se na svém novém šéfovi měla shodnout nejpozději v říjnu. Podle rakouského tisku trvá Rusko na tom, aby nový šéf OSN pocházel z východní Evropy, a je připraveno jiné kandidáty vetovat. O post se uchází například také Miroslav Lajčák, šéf slovenské diplomacie.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Bulharsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy