Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS má novou metodu poprav. Zabíjí lidi buldozerem

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Mosul/Rakka - Radikálové z hnutí Islámský stát jsou známí především svojí krutostí, kterou prokazují při trestech a popravách. Své oběti upalují za živa, stínají jim hlavy nebo je nechají vykrvácet jako dobytek. Nově začali popravovat buldozerem.

Odřezávání hlav, usekávání končetin, věšení odsouzenců na háky, ale i popravy raketomety. To vše jsou praktiky, které radikálům nejsou nijak cizí. Snaží se jimi nejen demonstrovat svou sílu, ale také zastrašit potenciální nepřátele i své vlastní členy. Extremistům zkrátka nejsou cizí žádné praktiky nelidského mučení. 

Dosud používané metody ale zřejmě postupně ztrácí smysl. Nezalekli se jich ani spojenecká vojska, která s Islámským státem bojují, ani jeho vlastní členové. Ti kvůli nedostatku peněz, strachu o život či zhrošujícím se podmínkám v chalífátu stále častěji z řad extremistické organizace utíkají. To se ale radikálům nelíbí.

Islámský stát se proto rozhodl trestat tvrději a podle zahraničních médií zavedl novou metodu popravy. Za to, že šest bojovníků zbaběle uteklo z bitvy, jim podle iráckých médií byl vyměřen trest smrti. V Mosulu před zraky okolních lidí nechali přejet buldozerem. Bezpochyby šlo o exemplární případ a trest měl být varováním pro ostatní vojáky, kteří by mohli mít podobné úmysly.

Irácké síly se v posledních měsících snažili o obklíčení Mosulu a premiér Abad slibuje vyhnání islamistů z města ještě do konce roku. V rámci příprav ofenzívy uprchlo od března z Mosulu a jeho okolí již přes 200 000 lidí.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy