Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko se bojí medvědů. Má plán na jejich zastrašení

Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Poprad - Už víc než půl roku je v Tatrách vyhlášena mimořádná situace. Důvodem jsou odvážní medvědi, kteří se nebojí přijít až k lidským obydlím.

Medvědi jsou přemnožení skoro na celém středním a v severní části východního Slovenska. Podle odhadů už je na Slovensku téměř 1300 medvědů, které lákají do vesnic a měst odpadky. Člověka napadnou spíše výjimečně, naposledy se to stalo dvěma českým turistům. Debatuje se proto o tom, že by se jejich počet reguloval odstřelem.

Místní policisté se proto rozhodli vyzkoušet zbraň dosud nevídaného kalibru. Do hlídkování proti medvědům chce zapojit Karelského medvědího psa, kterému se někdy říká i superpes.

Na Slovensku už dokonce mají štěně, které v boji proti obávaným medvědům pomůže. Jmenuje se Max a má teprve půl roku. Je to pes, který má respekt a dokáže medvěda vytlačit z jeho teritoria. Tito psi už se ve světě osvědčili, odborníci proto doufají, že se něco podobného podaří i na Slovensku.

Témata:  Slovensko medvědi psi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy