Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se potýká se znečištěným ovzduším. Mapa ukázala, kde je situace nejhorší

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Ženeva/Praha - Podle poslední zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) žije devět z deseti lidí na místě, kde znečištění ovzduší překračuje limity. Nová interaktivní mapa ukazuje, jak jsou na tom jednotlivé státy světa, včetně České republiky, kde situace vůbec není příznivá.

WHO uvádí, že až 92 procent světové populace žije v prostředí se znečištěným ovzduším. Tvrdí, že škodlivé částice se nacházejí nejen v ovzduší v Číně či Indii, ale i v mnoha zemích Evropy.

Ačkoliv je nejvíce znečištěné ovzduší v jihovýchodní Asii, východním Středomoří a západním Tichomoří, míra znečištění stoupá i v dalších zemích. Ta má negativní vliv nejen na zdraví, ale i na stav ekonomiky.

Znečištění ovzduší podle WHO přispívá k několika zdravotním problémům lidí. Zvyšuje zejména riziko mozkové mrtvice, srdeční choroby a rakovinu plic. Podle statistik je spojeno s úmrtím přibližně tří milionů lidí ročně.

Interaktivní mapa WHO ukazuje, jak na tom jednotlivé státy jsou. Česká republika se nachází v oranžové zóně a jak je vidět, státy na západ od nás jsou na tom o mnoho lépe. I Slovensko si nevede špatně, naopak Polsko se zamořeným ovzduším bojuje víc.

V Česku se míra znečištění ovzduší pohybuje v rozmezí od 11 do 69 mikrogramů emisí na metr krychlový. Podle WHO je hranice, za kterou už dýcháme nezdravý vzduch, 10 mikrogramů emisí na metr krychlový.

I ty "nejzdravější" části Česka, tedy západní část republiky, překračují limity. Naopak nejhůře je na tom okolí Ostravy, kde díky průmyslové výrobě a zpracování dosahují naměřené hodnoty velmi vysokých čísel.

Limit zdravého ovzduší nesplňují prakticky žádné státy střední Evropy. Naopak se daří zemím jako Švédsko, Finsko, Norsko, a velké části území Ruska. Ani Velká Británie na tom není tak špatně, jako zbytek Evropy.

Naopak nejhůře jsou na tom podle interaktivní mapy rovníkové státy Afriky a Asie. Experti WHO proto bijí na poplach a chtějí povzbudit státy, aby přijímaly opatření, která povedou ke snížení znečištění ovzduší, aby se podařilo dosáhnout cíle stanoveného hlavami států a vlád světa loni v září. Podle něj by se mělo podařit do roku 2030 snížit úmrtnost související se znečištěním ovzduší.

Témata:  WHO emise Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy