Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na bulharských hranicích byl zadržen islamista, utíkal z Francie do Sýrie

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Sofia - Na bulharsko-turecké hranici byl ve středu zadržen Francouz podezřelý z terorismu. Patrně se pokoušel utéct k islamistům v Sýrii.

Přes Bulharsko a Turecko často cestují radikálové, kteří se v Sýrii nebo v Iráku chtějí zapojit do bojů na straně džihádistů v čele s Islámským státem.

"Francouzský občan... narozený v listopadu 1997 byl zadržen včera (ve středu) ve 14:00 při pokusu pokračovat v cestě do Turecka," citovala agentura AFP mluvčí prokuratury v Sofii Rumjanu Anaudovovou.

Mladík čelil obvinění v severofrancouzském městě Rouenu v souvislosti s navštěvováním internetových stránek radikálů. Před týdnem byl zatčen kvůli podezřelému chování, když procházel Rouenskou univerzitou. Poté, co byl propuštěn s tím, že bude vyšetřován na svobodě, ze země ujel.

Podezřelý muž, hlášený v informačním systému schengenského prostoru volného pohybu (SIS), přijel ve středu ráno v autě na srbsko-bulharský přechod Gradina-Kalotina. Bulharsko o tom následně informovalo francouzské úřady, které poté vydaly na mladíka evropský zatykač.

V srpnu Bulharsko vydalo Francii jejího občana Mourada Hamyda, švagra jednoho z pachatelů masakru v redakci Charlie Hebdo.

Témata:  Bulharsko Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy