reklama

Televizní záběry z místa neštěstí ukazují citelně poškozenou budovu a částečně zřícený strop. Poničen byl i vlak. K nádraží se sjeli záchranáři. Zahraniční média hovoří o nejméně stovce zraněných. Policie se obává velkého počtu mrtvých, hasiči zatím potvrdili tři oběti.

Na místo nehody se sjelo asi 20 sanitek, které rozvážely zraněné do nemocnic. Většinou šlo podle amerických médií o cestující z prvního vagonu nebo lidi čekající na nádraží.

Podle médií bylo na nástupišti zraněno podstatně méně lidí, než uvnitř vlaku. Jediná oběť, kterou byla údajně žena, však zahynula právě na nástupišti, když byla zasažena padající střechou.

Vlak podle agentury AP přijížděl k zastřešenému prostoru mezi nádražní budovou a nástupištěm. "Prostě nezastavil," řekl AP moderátor stanice WFAN, který byl svědkem neštěstí. "Projel zábrany a rovnou najel (do prostoru, kde čekají lidé)," dodal.

"Najednou přišel náraz, zhasla světla, lidé padali jako kuželky," uvedl na twitteru jeden ze svědků, který seděl ve třetím vagoně. "Lidé seděli na zemi, z hlavy jim tekla krev. Hodně se jich zranilo," popisují další svědci nehody.

Mluvčí společnosti New Jersey Transit Jim Smith sice potvrdil, že se nehoda stala, bližší informace ale k dispozici ještě nemá. Stanice je v současné době uzavřena, cestující přepravují soukromé autobusy.

Jeden z pasažérů novinářům řekl, že vlak ani nezpomalil. "Vůbec nezastavil, jel rychle, zabrzdil až o nádraží," dodal.

Další svědek popisoval, jak lidé po prudkém nárazu padali ze sedaček. "Pak jsme slyšeli zvuk, jako když se něco zřítilo - a to byla střecha terminálu."

Jiný pasažér líčil rádiu WABC, že lidé z vlaku utíkali a "řada z nich vykopla okna, aby se rychle dostala ven". Zadní polovina prvního vagonu byla podle něj zcela zničena.

Nádraží v městečku Hoboken je významným tranzitním místem, které spojuje New Jersey s New York City. Denně tudy cestuje více než 50 tisíc lidí, Hoboken je vůbec nejfrekventovanější stanicí v New Jersey.