Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na dovolenou do Sýrie? Režim láká turisty, o kousek dál umírají při bombardování děti

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek – Sýrie je země velkých kontrastů. Dokazují to videa, která se v posledních dnech objevila na internetu. Jedno z nich natočilo syrské ministerstvo turismu, které se snaží nalákat cestovatele na krásná pláže, druhé zachycuje kritickou situaci v bombardovaném Aleppu.

„Sýrie, stále krásná." právě to je poselství videa, které syrské ministerstvo cestovního ruchu zveřejnilo v průběhu srpna. Asi dvouminutový snímek zachycuje krásné moře, čisté pláže s pestrobarevnými slunečníky, hotely a lidi, kteří si užívají svou dovolenou.

Zdroj: YouTube

Video zobrazuje přístavní město Tartus kontrolované syrským režimem. O tom, že asi o 250 kilometrů dále vládní síly s podporou ruského letectva už několik dní bombardují povstalci ovládané Aleppo a že v části země zuří krutá válka, nepadne ani slovo.

Naprosto v protikladu k téměř rajskému videu stojí drastické záběry, které na sociálních sítích uveřejnila americká komerční kabelová a satelitní televizní stanice AMC. Ty zachycují velmi tvrdé útoky na město Aleppo. Dětský fond OSN (UNICEF) uvedl, že od minulého pátku přišlo v povstaleckých čtvrtích města o život 96 dětí a dalších 233 jich bylo zraněno.

Upozorňujeme, že toto video není určeno dětem ani slabším povahám:

Při středečním bombardování povstaleckých čtvrtí zemřelo nejméně 17 lidí, údery zasáhly také dvě nemocnice.

O situaci v Halabu ve středu telefonicky jednali ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký protějšek John Kerry. Výsledkem iniciativy je podle ruských agentur oznámení Moskvy, že je připravena jednat se Spojenými státy o syrském konfliktu a brzy vyšle do Ženevy skupinu expertů k rozhovorům o normalizaci situace v Halabu i ve zbytku země.

Témata:  Sýrie dovolená

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy