Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletech koalice vedené USA za 30 dní zemřelo 18 velitelů IS

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Washington – Za posledních 30 dní zemřelo při leteckých úderech mezinárodní koalice pod vedením Spojených států 18 velitelů radikální skupiny Islámský stát. Informoval o tom mluvčí mluvčí amerických sil v Iráku a v Sýrii John Dorrian.

Třináct z nich bylo zabito v Mosulu, druhém největším iráckém městě, které drží islamisté již od roku 2014.

Dorrian uvedl, že cílem náletů byly pozice vojenských velitelů, kteří mají na starosti zahraniční bojovníky i komunikaci mezi jednotkami radikálů. "Odstraněním těchto osob z bitevního pole jsme významně narušili nepřátelské velení," prohlásil americký mluvčí.

V Mosulu podle něj nyní zbývá asi 3000 až 4500 bojovníků Islámského státu. Po malých skupinkách se tam ale údajně dostávají další.

Koalice v čele se Spojenými státy podniká v Sýrii a Iráku letecké údery od léta 2014. V Iráku nyní působí 4565 amerických vojáků, kteří v rámci mezinárodní koalice poskytují irácké armádě vzdušnou podporu, výcvik a jsou rovněž vojenskými poradci. Pentagon tento týden oznámil, že USA do země vyšlou dalších 600 vojáků, kteří budou pomáhat iráckým jednotkám s cílem dobýt Mosul. 

Témata:  Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy