Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdská Arábie se znovu ohradila proti novému americkému zákonu

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Saúdská Arábie se znovu ohradila proti novému americkému zákonu, který umožní pozůstalým po obětech útoků z 11. září 2001 žalovat vládu v Rijádu.

Na útocích z 11. září se z většiny podíleli saúdskoarabští občané. Rijád jakýkoli podíl na útocích či financování teroristů odmítá.

Zákon, který začátkem měsíce schválila Sněmovna reprezentantů a již v květnu Senát, nyní po přehlasování veta prezidenta Baracka Obamy vstupuje v platnost.

Saúdské ministerstvo zahraničí v novém prohlášení uvedlo, že je tímto krokem velmi znepokojeno. "Eroze státní imunity bude mít negativní dopad na všechny země, včetně Spojených států," uvedlo ministerstvo. Spekuluje se, že Saúdská Arábie by mohla omezit diplomatické styky s Washingtonem nebo zastavit investice v USA. Ohrožen je také společný boj proti teroristům.

Témata:  Saúdská Arábie USA

Aktuálně se děje

3. května 2024 11:17

Kuleba chce zapojit Rusko do jednání o míru nejdříve po summitu ve Švýcarsku

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy