Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Virus zika řádí v Thajsku, mezi dětmi se objevila mikrocefalie

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Bangkok - Thajsko dnes potvrdilo první dva případy dětí s mikrocefalií způsobenou virem zika. Nákaza se asijskou zemí rychle šíří, v posledních týdnech v průměru přibývalo 20 nových pacientů za týden.

Je to také poprvé, co byla mikrocefalie v jihovýchodní Asii spojena s virem zika, informovala agentura Reuters odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

Thajské ministerstvo zdravotnictví tento týden uvedlo, že prověřuje čtyři případy mikrocefalie, jež by mohly být spojené s virem zika, u tří novorozenců a jednoho nenarozeného dítěte v 37. týdnu.

Virem zika se letos v Thajsku nakazily už více než dvě stovky lidí a Thajsko patří k nejhůře postiženým zemím regionu. Nejvíce zasaženou zemí jihovýchodní Asie je Singapur, který registruje přes 300 případů infekce. Další případy jsou hlášeny z Malajsie a Filipín.

Zdravotničtí experti opakovaně apelovali na Thajsko, aby otevřeněji informovalo o šíření viru zika, který je spojován s abnormálním vývojem mozku lidského plodu. Thajsko se zdráhalo rozsah nákazy zveřejňovat, aby nepoškodilo výnosný turistický průmysl.

Nynější epidemie ziky trvá asi rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Ojedinělé případy se objevily i na jiných kontinentech včetně Evropy.

Témata:  Thajsko virus Zika děti

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy