Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amsterdam otevře nevěstinec, který si budou spravovat samy prostitutky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Amsterdam - Nizozemí je známé svou liberálností a rozjížděním projektů, do kterých se jiné země zdráhají pouštět. S pomocí městského úřadu se v Amsterodamu otevře nevěstinec, který si budou spravovat samy prostitutky.

Oznámil to nizozemský investiční sociální fond, který projekt podporuje a označuje ho za první podobný veřejný dům v Evropě.

Prostituce je v Nizozemsku legální od roku 2000. Prostitutky se registrují u obchodní komory a ze svých příjmů platí daně. Také platí smluvní částky, zpravidla vysoké, provozovatelům veřejných domů, kde působí.

Projekt v takzvané červené čtvrti umožní "sexuálním pracovnicím" používat příjmy pro zlepšení svého života a nikoli pro placení provozovatelům zařízení, tvrdí fond. V objektu, který organizaci poskytla radnice s cílem zvýšit hlavně bezpečnost kolem prostituce, se budou organizovat i kurzy pro "bezpečné a profesionální" vykonávání řemesla.

Prostitutky mají mít zastoupení ve správní radě projektu a vytvoří i konzultativní radu, která bude určovat celkový chod nevěstince, uvedl mluvčí.

V Česku neexistují zákony zabývající se poskytováním placených sexuálních služeb. Prostituce tedy není protiprávní. Jestliže však někdo přiměje, zláká nebo svede k provozování prostituce jiného páchá trestný čin kuplířství.

Témata:  Nizozemí prostituce ženy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy