reklama

Hrozivá diagnóza zkazila Rufinovi celý život. Celých 43 let strávil na vozíku - až nyní zjistil, že úplně zbytečně. Jeho lékař mu totiž v roce 1966 oznámili, že má svalovou dystrofii, při které postupně odumírají svaly. Jenže to se pořádně zmýlil.

"Strávil jsem na vozíku opravdu hodně let. Bylo to náročné, obzvlášť ve městě, kde bydlím. Ulice jsou tu strmé, povrch je pro vozík maximálně nevhodný. Celý život jsem trpěl," říká Rufino Borrego z Portugalska.

Na obrovskou chybu lékaře upozornil až po letech nový doktor, který zjistil, že diagnóza není tak zlá a že Rufina může vyléčit. "Tak si to představte. Okolo sedmé ráno jsem navštívil nového lékaře, který mi předepsal léky. Večer okolo sedmé jsem si je vzal a kolem jedné ráno jsem se probudil a zjistil, že mé tělo najednou reaguje jinak. Bylo to zvláštní," vysvětlil Rufino.

Dnes už opět chodí. Dlouhé roky, které strávil na vozíku, už mu ale nikdo nevrátí a stejně tak ani jeho sestře, které stejný lékař stanovil podobně děsivou diagnózu. Vozík sice nepoužívala, kvůli zdravotním problémům ale skoro nevycházela z domu.