Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koho obdivuje Trump? Tomu nebudete věřit

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington – Ve většině otázek se republikánský prezidentský kandidát Donald Trump a jeho demokratická protikandidátka Hillary Clintonová neshodnou. Jeden prvek je přece jen spojuje, oba označují německou kancléřku Angelu Merkelovou za jednoho z jejich nejoblíbenějších světových vůdců.

Trump byl podle serveru Politico při televizní debatě v New Hampshire ve čtvrtek dotazován na to, který ze zahraničních politiků se mu nejvíce líbí. Překvapivě odpověděl, že Merkelová byla „velkou mezinárodní jedničkou".

Tato poznámka je v rozporu s předchozími prohlášeními Donalda Trumpa, který Merkelovou často kritizuje. V projevu minulý měsíc v Charlotte v Severní Karolíně Trump řekl: „Hillary Clintonová má nakročeno k tomu, aby byla americká Angela Merkelová, a my jsme už viděli, kolik trestné činnosti a kolik problémů to způsobilo německému lidu."

Ačkoliv Trump kancléřku ve čtvrtek výjimečně ocenil, vzápětí přidal i kritiku. „Byl jsem velmi zklamán, když udělala tamtu věc s imigrací," řekl Trump. „Vždycky jsem byl obdivovatel Merkelové. Myslím, že je opravdu skvělá. Ale taky si myslím, že před rokem a půl udělala velmi tragickou chybu."

Clintonová ve čtvrtek také přiznala, že jedním z jejich oblíbených světových vůdců je právě Merkelovou, protože „je mimořádná a je to silný vůdce během těžkých časů v Evropě, které mají zjevné důsledky pro zbytek světa a hlavně, pro naši zemi."

Témata:  Donald Trump Angela Merkelová Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy