Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie je v koncích? Putin ví, jak vyhrát válku, tvrdí anaytik

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Washington/Moskva - Z domů jsou sutiny, civilisté prchají, schovávají se nebo prostě jen umírají v troskách, zatímco se na to svět s hrůzou dívá. Bomby z ruských bitevních letounů, granáty a rakety. To je v současné chvíli portrét Aleppa, jednoho z nejstarších nepřetržitě obydlených měst na světě. Není to tak dávno, kdy na tom bylo stejně Grozné, hlavní město Čečenska, nastiňuje paralelu k současné situaci analytik zaměřující se na Rusko a znávaný profesor Newyorské univerzity Mark Galeotti pro server Foreign Policy.

Analytik se domnívá, že každý, kdo se snaží pochopit ruskou vojenskou strategii v Sýrii, by měl zkoumat těžkopádné metody Vladimira Putina používané během první války, ve které působil na postu vrchního velitele ruských sil, tedy krvavé druhé čečenské války, která trvala od roku 1999 do roku 2000. Jedná se o velmi rozdílné války, ve kterých se bojuje různými způsoby a různými silami, ale přesto tu podle něj existuje jeden centrální aspekt přístupu Putina v boji proti povstalcům: prvek brutality.

„Každá válka je strašná. Někdy je umění být ještě horší," cituje Galeotti nejmenovaného ruského důstojníka, se kterým o válce v Čečensku mluvil. Po válce zůstaly tisíce mrtvých lidí, desetitisíce lidí bez střechy nad hlavou a město, o kterém OSN řekla, že jde o nejvíce zničené město na planetě. „Důstojník použil citát, který je také chytrou morbidní hříčkou, protože Groznyj znamená v ruštině 'hrozné'," píše v komentáři analytik.

„Ruské vedení války může být také jemnější a dokonce zdrženlivé, jak dokazuje téměř nekrvavé dobytí Krymu v roce 2014. Nicméně, když cílem není jen zisk území, ale i poražení povstalůe, jejichž morálka je jednou z jejich klíčových aktiv, je plán hry velmi odlišný. Samozřejmě, že Putin není zcela zodpovědný za válku a Bašára Asada či Írán, který také hrát významnou roli, na mysli ale vytane jedna věc: mír za podmínek Damašku závisí na do očí bijícím vítězství a demonstraci drtivé palebné síly - a Aleppo je nešťastný příklad," myslí si Galeotti.

Připomíná také zděšení OSN či slova o tom, že Rusko v Sýrii neprovádí protiteroristické akce, ale akty barbarství. Britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson mluví o tom, že existují důvody pro podezření ze spáchání válečných zločinů. „Spíše, než by to Rusko rozzuřilo, najede na obvyklý scénář zneužívání a zvěrstev, který byl zdokonalen právě v Čečensku," podotýká analytik.

Připomíná, že v době války v Čečensku, stejně jako dnes, Rusko taková slova odmítá a naopak tvrdě kritizuje Západ. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová tvrdila, že americká obvinění týkající se Aleppa jsou trik, jak odvést pozornost od nedávného útoku USA na syrské jednoteky v blízkosti města Dajr az-Zaur a dodala, že Bílý dům podporuje Islámský stát. „Jde o to, že Moskva věří, že takové manévry jsou úspěšné, protože Západ je najednou nedůvěřivý a roztěkaný," vysvětluje autor komentáře.

Rusko podle něj totiž předpokládá, že když jde do tuhého, Západ spolkne všechnu brutalitu z ruské strany, pokud to povede k žádoucímu konci, tedy ke zničení Islámského státu. Galeotti poukazuje, že i přes hlasitou kritiku světového společenství, která se týkala brutality v Čečensku, Západ svá slova činy nepodpořil. A Moskva se teď domnívá, že západní závazky týkající se lidských práv by mohly být ignorovány, když přijde na otázku bezpečnosti.

„Kromě toho také panuje přesvědčení, že Západ má potíže s udržením svého rozhořčení. To se projevilo i v době vrcholící války v Čečensku, kdy svět Rusko ostře kritizoval, ale brzy bylo vše zapomenuto. Invaze do Gruzie z roku 2008 byla zapomenuta ani ne za rok, když USA nabídlo restartování vztahů," připomíná.

Takže podle tohoto principu by se dnešní rozhořčení zítra mohlo stát minulostí. Přesto podle analytika není pravděpodobné, že se situace z Čečenska bude úplně opakovat. „Sýrie je mnohem větší, rebelové silnější, ale také více rozdělení, mezinárodní společenství se problémem hlouběji zabývá. Nicméně se zdá, že se Putin z krvavého vítězství doma poučil – zjistil, že brutální válku lze nejlépe vyhrát brutálními prostředky. Ubohá Sýrie," dodává Galeotti.

Témata:  Rusko Vladimír Putin ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy