Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí Černý Petr? V Nizozemí vzplála debata

Velvyslanectví Nizozemska v České republice
Velvyslanectví Nizozemska v České republice
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Amsterdam - V Nizozemí opět ožila debata kolem tradice Černého Petra, který pomáhá svatému Mikuláši rozdávat dárky. Dle ombudsmanky Margriety Kalverboerové vede tento zvyk k diskriminaci a šikaně černošských dětí, musí se proto změnit.

Mikulášské slavnosti začínají v Nizozemsku v polovině listopadu, kdy za očekávání tisíců dětí i dospělých připlouvá svatý Mikuláš parníkem ze Španělska. Doprovázejí ho pomocníci přestrojení za černochy, kteří rozdávají dětem sladkosti a baví je do 5. prosince.

"Černý Petr (Zwarte Piet) může přispívat k šikaně, sociálnímu vyčleňování či diskriminaci a odporuje úmluvě OSN ohledně práv dětí," uvedla Kalverboerová. Její úřad vedl početné rozhovory s dětmi a mladými lidmi, z nichž vyplynulo, že černošské děti čelí v době mikulášských oslav větší diskriminaci než jindy.

Podle odhadů tvoří lidé afrického nebo karibského původu asi šest procent nizozemské populace. Jde především o dědictví koloniální minulosti Nizozemska.

Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace loni v srpnu vyzval Nizozemsko ke změně tradice Černého Petra. Líčení na černo podle výboru mnozí černoši vnímají jako připomínku otroctví. Zvyk může upomínat na to, že bohatí Nizozemci dříve najímali černochy jako exoticky vypadající sluhy, což jen posiluje negativní stereotypy v zobrazování černochů, tvrdí i kritici v Nizozemsku.

Nizozemský premiér Mark Rutte ale doporučení výboru OSN odmítl s tím, že není úkolem vlády utvářet podobu folkloru. V reakci na postoj výboru OSN se ovšem v září na 160 školách s desítkami tisíc žáků rozhodlo, že přestanou uctívat tradici Černého Petra.

Témata:  Nizozemí rasismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy