Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko do bojů v Sýrii poslalo skupinu bombardérů

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Rusko dopravilo na svou leteckou základnu v Sýrii několik bombardérů. Napsal to dnes ruský list Izvestija, podle nějž je armáda připravena poslat i letadla na podporu pozemních operací.

List se odvolává na nejmenovaného armádního představitele. Ruské ministerstvo obrany zprávu zatím nepotvrdilo.

Na základnu Hmímím prý dorazila skupina bombardérů Su-24 a Su-34. "Bude-li to zapotřebí, bude letectvo ve dvou třech dnech ještě posíleno. V jednotkách už byly vybrány letouny přímé vojenské podpory Su-25, které čekají na rozkazy velitelů," sdělil zdroj k případnému dalšímu navýšení ruských leteckých sil.

Prezident Vladimir Putin letos v březnu nechal část ruských letadel z Hmímímu stáhnout s tím, že cíle, jichž chtěl Kreml v Sýrii dosáhnout, se podařilo splnit. Řekl ale také, že v případě potřeby, budou letadla poslána zpět.

Rusko znásobilo podporu syrské armády po kolapsu příměří, které s USA vyjednalo 9. září.  Moskva je vojensky do syrské války zapojena od loňska a podle dnešních zpráv při ruských náletech od té doby zahynulo na 9000 lidí.

Lékaři bez hranic žádají syrskou vládu a její spojence, aby zastavili bombardování Aleppa (Halabu), které způsobuje krveprolití civilistů. Před několika dny, konkrétně 28. září, bombardování vážně poškodilo a vyřadilo z provozu další dvě nemocnice podporované Lékaři bez hranic. Stalo se tak jen několik hodin před setkáním Rady bezpečnosti OSN, na kterém se diskutovalo o implementaci rezoluce 2286 o ochraně zdravotnických zařízení. Lékaři bez hranic to uvedli v tiskové zprávě, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.

„Letadla syrské koalice kropí bombami východní Aleppo, které se stalo obří pastí, v níž jsou obyvatelé uvězněni a umírají. Syrská vláda musí zastavit bezohledné bombardování. A Rusko - jako její nepostradatelný politický a vojenský spojenec - by mělo vynaložit úsilí, aby bombardování ustalo," řekl vedoucí operací Lékařů bez hranic Xisco Villalonga.

Situace v Aleppu byla kritická už před obnovenou ofenzivou. „V dubnu, když byla bombardována nemocnice Al Quds, šlo do té doby o nejhorší ofenzivu. Nepředstavitelné hranice byly překročeny, a když bude bombardování pokračovat s touto intenzitou, za několik dní nezůstane stát ani jedna nemocnice," upozorňuje Villalonga s tím, že ve východním Aleppu byly od dubna zasaženy bombardováním všechny nemocnice. Zdravotnická zařízení byla v posledních měsících poškozena i v západním Aleppu.

„Rusko a další členové RB OSN musí respektovat rezoluci o ochraně zdravotnických zařízení a přestat pohrdat lidskostí, jako se nyní děje v Aleppu. Bezohledné a brutální bombardování musí přestat a je potřeba okamžitě zavést opatření, která by umožnila evakuaci vážně nemocných a raněných do oblastí, kde budou mít přístup k adekvátní zdravotní péči. Cokoli menšího než tyto kroky jsou potvrzením toho, čeho se mnozí obávají: že svět zcela opustil obyvatele Aleppa a vydal je napospas násilné a trýznivé smrti," podotkl Villalonga.

Lékaři bez hranic podporují v Aleppu osm nemocnic. V severní Sýrii vedou šest zdravotnických zařízení a podporují dalších více než 150 zdravotních center a nemocnic napříč zemí, mnoho z nich v obléhaných oblastech.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy