Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN chce pokračovat v pomoci Sýrii, bojí se americko-ruské spolupráce

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek - OSN se snaží dopravit do válku zničené Sýrie humanitární pomoc, plán ale komplikuje prudké zhoršení vztahů mezi Ruskem a USA.

Řekl to dnes koordinátor humanitárních operací OSN Stephen O'Brien. Reagoval tak na výrok amerického minstra zahraničí Johna Kerryho, který tento týden pohrozil vypovězením rozhovorů s Ruskem o obnově příměří v Sýrii.

O'Brien řekl, že jakékoli zhroucení americko-ruské spolupráce pozastaví úsilí OSN. Žádá aspoň na 48 hodin zastavit palbu a umožnit zajistit obyvatelům Halabu humanitární pomoc. Rusko ve čtvrtek oznámilo, že je připraveno dodržet dvoudenní humanitární přestávku v bojích, USA podle Moskvy navrhly týdenní příměří.

OSN očekává, že dnes syrská vláda odpoví na návrh OSN dopravit během října potraviny a další pomoc k 960.000 Syřanům, kteří žijí v obléhaných oblastech.

„Všechny jednotky intenzivní péče jsou přeplněné. Pacienti musejí čekat, až jiní zemřou, aby mohli být přesunuti na lůžko JIP. Máme pouhé tři operační sály a jen včera jsme museli provést více než dvacet velkých břišních operací. Nemocniční personál pracuje až dvacet hodin denně – nemohou jen tak odejít domů a nechat lidi umírat, řekl lékař Abu Waseem, manažer úrazové nemocnice ve východním Aleppu, jíž podporují Lékaři bez hranic.

Obrovský počet raněných rychle vyčerpává zásoby ve všech nemocnicích. Lékařům bez hranic se podařilo dostat do města zdravotnické zásoby během krátkého srpnového prolomení obléhání, od té doby to však bylo nemožné zopakovat.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy