Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež vyrazil na cestu. Chce usmířit Kavkaz

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tbilisi - Papež František zahájil třídenní cestu s mírovým poselstvím do neklidné oblasti Kavkazu. Dnes přiletěl do Gruzie a v neděli zavítá do Ázerbájdžánu.

"Jedná se zcela jasně o mírovou cestu. Papež chce do této oblasti přinést poselství usmíření," zdůraznil mluvčí Vatikánu Greg Burke k charakteru výpravy nejvyššího představitele katolické církve do kavkazského regionu sužovaného ozbrojenými konflikty a násilím. Jejím hlavním heslem je "Pax vobis", tedy mír pro všechny.

Po příletu se papež vydal do prezidentského paláce za hlavou gruzínského státu Giorgim Margvelašvilim. Ten v narážce na válku s Ruskem ze srpna 2008 připomněl, že země "je stále obětí vojenské agrese jiného státu" a že pětina "gruzínského území je dosud okupována".

Franitišek vyzval k mírovému soužití mezi všemi národy v regionu, jakož i k tomu, aby se do svých domovů směli svobodně vrátit ti, kteří byli donuceni je opustit. Zdržel se však přímé zmínky o rusko-gruzínské válce, ani nezmínil Rusko či Abcházii a Jižní Osetii.

Gruzie je jednou z nejstarších křesťanských zemí, přičemž 85 procent věřících se hlásí k pravoslaví. Jedním z důležitých rozměrů papežovy cesty bude ekumenismu, tedy téma Františkovi velice blízké.

Patriarcha gruzínské pravoslavné církve nečekaně vřele uvítal Františka jako "drahého bratra" a "svatost". Ekumenické poselství své cesty zdůraznil papež právě při setkání s třiaosmdesátiletým patriarchou gruzínské pravoslavné církve Iljou II., který vyjádřil naději, že "historická návštěva by mohla posílit vztahy mezi oběma církvemi". František by si podle svých slov přál, aby "potíže nebránily lepšímu vzájemnému poznání, ale naopak aby toto poznání podnítily".

Několik desítek pravoslavných věřících proti zahájené dvoudenní papežově návštěvě v Tbilisi protestovalo jako proti "duchovní agresi Vatikánu". Asi stovka aktivistů Sdružení pravoslavných rodičů protestovala s transparenty, na kterých byly mimo jiné nápisy "Papež je arcikacíř", "Nechceme tě v pravoslavné Gruzii" či "Smrt papežství". Další protestní akce spolku, podporovaného některými pravoslavnými duchovními, má následovat v sobotu.

Témata:  Papež František Gruzie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy