Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propad akcií Deutsche Bank se zastavil, pomohl jim nový vývoj

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín/Praha – I dnes pokračovalo prudké oslabení akcií Deutsche Bank, vůbec poprvé se tak jejich cena dostala pod hranici deseti eur. Na trhu narůstají obavy o budoucnost banky. Její akcie během dopoledne ztrácely až osm procent, později ale ztráty smazaly a zotavily se. Ještě více jim pak pomohly zprávy z USA.

Nedůvěra trhu vůči největší německé bance se prohloubila po zprávách, že některé hedgeové fondy omezily obchody s bankou kvůli hrozbě vysoké pokuty v USA. Šéf banky John Cryan ujistil zaměstnance, že banka je silná a fondy, které s bankou přerušily obchody, jsou pouze nepatrnou částí klientely.

Situaci na trhu uklidnilo nejprve prohlášení šéfa banky o finanční síle společnosti, později akcie prudce vzrostly po zprávě, že americké ministerstvo spravedlnosti jedná s bankou ve sporu o prodej hypotečních cenných papírů z minulého desetiletí o mnohem nižší pokutě, než původně požadovalo.

USA podle zdroje agentury AFP jednají s Deutsche Bank o urovnání sporu za 5,4 miliardy dolarů (130 miliard Kč). Ještě před dvěma týdny americká vláda požadovala po bance kvůli údajně nekalým praktikám na trhu hypotečních cenných papírů před finanční krizí až 14 miliard dolarů. Pokud by banka musela tak vysokou sumu vyplatit, dostala by se do velkých potíží a byla by zřejmě nucena požádat investory o značnou kapitálovou injekci.

Cryan dnes ujišťoval zaměstnance, že banka zůstává silná, zisková, plní kapitálové požadavky a má "mimořádně pohodlný kapitálový polštář". Zprávy o hedgeových fondech, které u banky ruší pozice, "vyvolávají neodůvodněné obavy" a mělo by se na ně nahlížet v kontextu 20 milionů klientů banky, uvedl Cryan v otevřeném dopise. Někteří obchodníci agentuře Reuters řekli, že se neobjevil případ, kdy by někdo přestal s bankou obchodovat na mezibankovním trhu, jak se to dělo za finanční krize.

Berlín dal najevo, že s finanční pomocí bance nepočítá. Záchrana banky by byla v Německu před volbami nepopulární. Němci, kteří mají silnou averzi k finančnímu riziku, se na Deutsche Bank dívají skrz prsty, protože jde o jedinou velkou německou banku, která má rozsáhlé aktivity na světových finančních trzích.

Deutsche Bank je silně vystavena rizikovým investicím, zvláště na trzích s deriváty, a má významné obchodní vztahy se všemi velkými globálními finančními společnostmi. Mezinárodní měnový fond (MMF) ji letos označil za větší potenciální zdroj rizika pro světový finanční systém než ostatní globální banky.

Největší německá banka by se tak podle komentátorů mohla stát pro evropský bankovní systém tím, čím byla pro globální bankovní systém v minulém desetiletí americká investiční banka Lehman Brothers. Podle analytiků, které oslovila ČTK, by případný krach Deutsche Bank způsobil v Evropě finanční krizi, český bankovní sektor je ale stabilní, takže by jej to nemělo ohrozit.

Témata:  Deutsche Bank Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy