Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západní Afriku trápí hladomor, varuje OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Humanitární koordinátor OSN Toby Lanzer dnes varoval před situací v oblasti západní Afriky, kde působí radikálové ze skupiny Boko Haram. Tamní obyvatelé podle OSN velmi trpí a hlady tam umírají desetitisíce lidí.

Boko Haram bojuje od roku 2009 na severovýchodě Nigérie a má od té doby na svědomí životy asi 20.000 lidí. Zhruba 2,6 milionu lidí uteklo ze svých domovů.

Asi 65.000 lidí se podle měřítka závažnosti hladomoru nachází v takzvané fázi pět, což znamená katastrofální situaci. Fáze pět se vyhlašuje v případě, že „hladovění, smrt a bída" jsou očividné.

„Tragédie používání slova hladomor spočívá v tom, že když ho použijete, je zpravidla už příliš pozdě," citovala agentura Reuters Lanzera, který v minulosti působil i v Jižním Súdánu, Dárfúru a Čečensku.

Zástupce OSN mluvil o svých zkušenostech přímo z místa. „Pokud jde o mou první cestu mimo Maiduguri, nikde jinde jsem neviděl tolik dospělých, kteří byli tak vyčerpaní, že mohli sotva chodit," popsal Lanzer. Maiduguri je metropolí severonigerijského státu Borno, bašty radikálních milic Boko Haram.

Podle jedné z humanitárních organizací, která v oblasti působí, její zaměstnanci objevili ve městě Bama hroby asi 430 dětí, které zemřely hlady v posledních týdnech.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Boko Haram hladomor

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy