Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marocká policie na tržnici hledala erotické zboží. V muslimské zemi je jeho prodej zakázán

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Casablanca - Policie vtrhla na tržnici v marocké Casablance po oznámení, že se tam prodávají nafukovací panny. Obchody s erotickým zbožím jsou v muslimském Maroku přísně zakázány.

Zvěsti o tom, že panny jsou k mání právě v obrovské tržnici zaplavované zbožím z celého světa, a to zejména z Číny, nabíraly v posledních dnech na síle se vzrůstajícím zájmem mužských uživatelů internetových sítí. Zároveň rostla kritika ze strany rozhořčených konzervativních muslimů.

Když už se zapojily i některé uživatelky webu shánějící se žertem po mužské variantě tohoto sortimentu, rozhodly se casablanské úřady učinit věci přítrž a do tržnice poslaly desítky policistů. Ale bez hmatatelného výsledku.

Předseda sdružení obchodníků příslušné tržnice Abdar Razak Lazrak v televizi Kifaš horlivě dementoval přítomnost kontroverzního zboží a apeloval na místní občany, aby si je nepletli s tradičními figurínami používanými v obchodech s oblečením.

Pornografické zboží se poměrně často do země pašuje ze španělských enkláv Ceuta a Mellila, nebo rovnou z Evropy. V roce 2012 dostal jistý marocký překupník za prodej "závadného" osm měsíců vězení.

Dovolená v Maroku?

Maroko je muslimská země s tradicí umírněného islámu. Respektuje odlišnosti jiných kultur, od návštěvníků však očekává, že budou ctít místní zvyky. V určitých objektech a na určitých místech je tak nutné přizpůsobit své oblečení i chování místním zvyklostem, což do značné míry platí i pro pohyb na veřejných prostranstvích. Na veřejnosti však ženy nemusí nosit na hlavě šátky, upozorňuje web MZV ČR.

Všechny marocké mešity (s výjimkou mešity Hasana II. v Casablance a několika málo dalších) a muslimské hřbitovy jsou pro turisty (nemuslimského vyznání) nepřístupné. Náhodný vstup do nich však není trestný. Jakýkoliv náboženský proselytismus je zakázán zákonem.

V mnoha marockých městech jsou však katolické kostely, kde probíhají pravidelně bohoslužby, v Casablance a v Rabatu jsou „v provozu" chrámy protestanské, pravoslavné a synagogy.

Nedoporučujeme (zejména s neznámými lidmi) hovořit neuctivě o jejich zemi, o politickém zřízení, kritizovat krále či náboženství. Pokud není možné se těmto citlivým tématům vyhnout, spíše jen naslouchejte a případně hovořte o životě ve své vlastní zemi.

Témata:  Maroko Islám muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.