Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko i USA vyzývají k ukončení bojů v Náhorním Karabachu

Sergej Lavrov a John Kerry
Sergej Lavrov a John Kerry
Foto: usa.gov

Moskva – K ukončení bojů v Náhorním Karabachu dnes vyzvaly Arménii a Ázerbájdžán šéfové diplomacií USA i Ruska. Ministři debatovali o situaci v Náhorním Karabachu čtyři dny po zahájení bojových operací, které si podle nepotvrzených zpráv vyžádaly už mnoho desítek mrtvých.

Sergej Lavrov a John Kerry odsoudili pokusy „vnějších hráčů" o rozněcování konfrontace kolem karabašského problému, uvedla bez dalšího upřesnění ruská agentura TASS.

Ministři zahraničí USA a Ruska se podle TASS dohodli na nutnosti aktivizovat činnost takzvané minské skupiny, jejímiž spolupředsedy jsou zástupci Ruska, Francie a USA. Skupina se už dlouhá léta bez viditelných výsledků snaží o urovnání karabašského konfliktu.

Z odpovědnosti za konflikt se vzájemně obviňují Arménie i Ázerbájdžán, Jerevan a Baku z míst bojů zveřejňují konfliktní zprávy o obětech a vojenských úspěších svých armád.

Enkláva uvnitř ázerbájdžánského území obývaná Armény v roce 1988 vyhlásila nezávislost, kterou v následném referendu podpořila drtivá většina karabašských obyvatel.

Spor přerostl v ozbrojený konflikt, při němž zahynulo kolem 30.000 lidí. Arménská armáda v něm ovládla Náhorní Karabach a sedm okolních ázerbájdžánských okresů. Konflikt uhasl příměřím v květnu 1994.

Témata:  Náhorní Karabach John Kerry Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy