Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O papeže v Gruzii není zájem. Na mši v Tbilisi přišla jen pár lidí

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tbilisi - Ke katolictví se v pravoslavné Gruzii hlásí jenom tři procenta občanů, což bylo patrné při dnešní mši, kterou sloužil papež František. Stadion v Tbilisi byl poloprázdný.

Papež v kázání vyzýval k otevřenosti. Mše se konala na fotbalovém stationu, který má kapacitu 27.000 diváků. Podle agentury DPA přišlo ale jenom asi 3000 lidí, i když patriarcha gruzínské pravoslavné církve Ilja II. Františka v pátek vřele uvítal.

Papež se ze svého automobilu za slunečního rána zdravil s příchozími a přijímal od nich květiny. Při kázání vyzýval k otevřenosti a dialogu. "Je dobré sdílet obzory naděje, začlenit do života odvahu, otevřít dveře a vyjít ven," řekl.

Ačkoli Vatikán původně počítal s tím, že se dnešní mše zúčastní delegace pravoslavného patriarchátu, nestalo se tak. Mluvčí patriarchátu dnes sdělil, že se delegace účasti zřekla po dohodě obou stran. Později patriarchát na své webové stránce upřesnil, že "dokud mezi oběma církvemi přetrvávají dogmatické neshody, nebudou se ortodoxní věřící účastnit jejich (katolických) mší".

Františkova návštěva se koná v příznivější atmosféře, ale neobešla se bez protestů. Proti jeho přítomnosti se při jeho pátečním příjezdu konala demonstrace a její účastníci papeže označovali za arcikacíře. "Je to typické obracení na víru. Představte si, kdyby nějaký sunnitský kazatel přijel do šíitského Íránu a uspořádal tam na stadionu nebo někde kázání," sdělil jeden z účastníků páteční demonstrace.

Témata:  Papež František Gruzie náboženství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy