reklama

V návaznosti na zhoršující se bezpečnostní situaci v Sýrii Washington obvinil Damašek a Rusko, že ohrožují úsilí o mírové vyřešení probíhající občanské války. Al-Jaafari řekl RT, že Washington nikdy neměl žádný solidní plán na vyřešení války. Spojené státy podle něj nikdy neměly „plán A", po kterém by se přesunuly k „plánu B", ale měl jen ten „plán B".

Svými slovy diplomat narážel na slova amerického ministra zahraničí Johna Kerryho z letošního února, kdy se zavázal, že pro Sýrii přinese „plán B", pokud mírové rozhovory v zemi selžou. Ve stejné době saúdský ministr zahraničí Adel al-Jubeir řekl, že syrský prezident Bašár Asad by měl být odstraněn. „Bude to buď politický proces, nebo bude odstraněn silou," řekl al-Jubeir.

Američané a jejich spojenci se podle syrského velvyslance snaží situaci v Sýrii zjednodušit, místo aby se ji snažili opravdu vyřešit. „Nepotřebujeme věci zjednodušit. Konflikt v Sýrii má spíše geopolitický rozměr. A to je to, co Moskva od začátku ví, to je to, co Peking od začátku ví, to je to, co Teherán od začátku ví. Problém je mnohem a mnohem větší," tvrdí.

Místo toho je prý Západ jednou z „hlavních příčin" konfliktu. „Hlavní příčinou tohoto konfliktu, který pustoší Sýrii, je válka proti terorismu, která dopadá na Syřany - vládu a lidi. A teroristická válka je podpořena ze strany západních zemí, Turecka, Kataru i Saúdské Arábie," tvrdí al-Jaafari.

Dodal, že Američany vedená mezinárodní koalice ve skutečnosti není zapojena do boje s teroristy, jako jsou ti ze skupiny al-Nusra. Washington a jeho spojenci podle něj „pomocí fronty an-Nusra jako štít chrání to, co nazývají ozbrojenými umírněnými skupinami v Sýrii." Poukazuje, že fronta an-Nusra je podle seznamu Rady bezpečnosti OSN teroristická skupina, ale že ji USA stejně podporují. Nelíbí se mu ani tvrzení Washingtonu, který odsoudil ruské a syrské nálety. Taková slova jsou podle něj „pokrytecká".

To si myslí i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který v pondělí řekl BBC, že se USA nepodařilo splnit své závazky, podle kterých slíbily, že „umírnění" syrští rebelové se oddělí od džihádistů z al-Nusra. Ruský politik dodal, že Moskva předpokládá, že fronta al-Nusra je Washingtonem vyhrazena pro jeho „plán B" v Sýrii.

Během zvláštního zasedání Rady bezpečnosti OSN v neděli americká vyslankyně Samantha Powerová obvinila Damašek a Moskvu z „barbarství" při útocích v Aleppu. V rozhovoru pro RT al-Jaafari obvinění odmítl. Dodal, že „postrádají veškerou přesnost a důvěryhodnost." Poznamenal, že situace v Aleppu je složitá kvůli frontě al-Nusra a dalším „teroristům", kteří tamní obyvatele vzali jako rukojmí.

Al-Nusra je podle něj „používá jako lidské štíty a brání jim dostat se pryč z východní části Aleppa přes čtyři humanitární koridory, které otevřeli Rusové a syrská armáda." Al-Jaafari také řekl RT, že OSN ignoruje zprávy z vlastních pracovníků, kteří byli svědky toho, jak nemocnice v Aleppu obsadili bojovníci.

Al-Jaafari zdůraznil, že syrská vláda je připravena spolupracovat na dosažení trvalého míru v zemi. „Jsme připraveni najít politické urovnání. Jeli jsme do Ženevy, jeli jsme do Moskvy, jeli jsme všude kvůli politickém řešení," řekl. Nicméně by prý mělo jít o „syrsko-syrské urovnání, které by mělo být politické a bez jakéhokoli cizího vměšování. "

Klíčovým bodem při řešení krize je podle něj vytvoření skutečné a jednotné fronty proti teroristům. „Už toho bylo dost. Potřebujeme skutečnou tzv. mezinárodní koalici pro boj s teroristy po boku syrské vlády, nikoli jménem syrské vlády. Nemůžeme ignorovat syrskou vládu," uvedl velvyslanec.

Poznamenal, že USA se dosud neomluvily za nálety na pozice syrských vojsk v blízkosti východní části města Deir ez-Zor ze dne 17. září Podle oficiálních čísel zemřelo v důsledku bombardování 83 vojáků . USA incident přiznaly a nazvaly jej „chybou". Al-Jaafari však říká, že incident znovu ukazuje „pokrytectví" ve Washingtonu, protože Damašku stále chybí řádná omluva. „Neslyšeli jsme ani slovo," dodal.