Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duterte nechtěl zlehčovat holokaust, napravuje výrok jeho mluvčí. Tři miliony lidí ale zabít chce

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte v pátek prohlásil, že by si v boji proti drogám přál zabít tři miliony lidí. Jako příměr ale použil likvidační praxi Adolfa Hitlera. Značně kontroverzní slova se dnes pokusil vysvětlit mluvčí hlavy státu.

Mluvčí Ernesto Abella dnes prohlásil, že prezident neměl v úmyslu zlehčovat šest milionů Židů, kteří zemřeli při holokaustu. "Prezidentův výrok o likvidaci byl jiným vyjádřením tvrzení, jimiž je prezident přirovnáván k masovému vrahovi Hitlerovi, což prezident odmítá," sdělil Abella.

Potvrdil ale, že Duterte chtěl opravdu vyjádřit ochotu k fyzické likvidaci milionů Filipínců. "Chtěl říci, že je ochoten nechat zabít tri miliony drogových dealerů, aby zachránil budoucnost budoucí generace v této zemi," uvedl Abella v prohlášení.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner k výrokům o Hitlerovi řekl, že vztahy s Filipínami musejí být založeny na "sdílených demokratických hodnotách a respektu k lidským právům". Izraelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že lituje, že si Duterte vybral přirovnání holokaustu v tématu svého boje proti drogám.

Témata:  Filipíny Adolf Hitler

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy