reklama

Indická armáda ve středu podle svého výkladu zaútočila na pákistánské ozbrojence. Islámábád pak ve čtvrtek oznámil, že při přestřelce s indickými vojáky přišli o život dva pákistánští vojáci.

Dnes přestřelky asi dvě hodiny pokračovaly a indická armáda je popsala jako střelbu z lehkých zbraní a minometů. "Jsme připraveni na všechny možnosti, ale situace je nyní klidná," sdělil člen správy státu Džammú a Kašmír Pavár Kotval.

Simrandíp Singh z téhož úřadu prohlásil, že pákistánští vojáci stříleli přes kašmírskou hranici dvakrát, i když ani při jednom nebyl nikdo zabit. "Zřídili jsme 47 táborů, abychom mohli ubytovat lidi, kteří odešli z pohraniční linie," řekl.

Pákistán připsal za obnovené napětí odpovědnost Indii. Jeho vojáci údajně pouze reagovali na ničím nevyprovokovanou palbu z indické strany. Pákistánská vláda uspořádala už v pátek mimořádnou schůzku a na pondělí je kvůli situaci na hranici svoláno setkání předsedů parlamentních stran.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se už nabídl jako prostředník k jednání o konfliktu a vyzval obě strany ke zdrženlivosti.