Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci protestovali kvůli protipotratovému zákonu

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Před budovou parlamentu ve Varšavě dnes protestovaly tisíce Poláků. Nelíbí se jim zpřísnění protipotratového zákona. Na takzvaný černý protest přišla řada lidí oděna v šatech černé barvy.

Organizátoři dnešního protestu uvedli, že si přejí v Polsku co nejméně potratů, tohoto cíle by se ale podle nich mělo dosáhnout lepší sexuální výchovou na školách a snadnějším přístupem k antikoncepčním přípravkům. Naprostý zákaz potratů, který by se dotkl například i obětí znásilnění, by podle nich byl "barbarský".

Polští zákonodárci minulý týden v prvním čtení podpořili zákaz umělého ukončení těhotenství s jedinou výjimkou a to v případě bezprostředního ohrožení života matky. Lékařům, kteří by provedli nedovolený potrat, by hrozilo až pětileté vězení.

Vzhledem k převaze konzervativců v obou komorách parlamentu se zdá být definitivní přijetí kontroverzního zákona už jen otázkou času.

V zemi se uskuteční ročně méně než 2000 legálních interrupcí. V zahraničí každý rok podstoupí potrat mezi 100.000 a 150.000 Polek.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku potraty

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy