Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii sloužili mši za zavražděného Čecha

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Ve východolonskýnské čtvrti Poplar se dnes uskutečnila mše k uctění památky Čecha (†31), který se minulý týden stal obětí vraždy. Zúčastnil se jí také český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka.

Podle britských vyšetřovatelů se v restauraci Perfect Fried Chicken na ulici East India Dock nedaleko svého bydliště nepohodl zavražděný Čech se skupinou mladíků, kteří si na něj venku počkali a surově ho napadli.

Britská policie zadržela kvůli vraždě Brita Raymonda Sculleyho (29). Londýnský soud tento týden stanovil začátek procesu s ním na 20. března. Další dva mladíky ve věku 19 a 16 let později policie propustila na kauci.

Už ve čtvrtek se na místě činu sešli známí zavražděného a obyvatelé čtvrti Poplar včetně Johna Biggse, starosty městské části Tower Hamlets, pod kterou Poplar spadá. "V tomto okamžiku neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že šlo o rasově motivovaný čin, zůstaneme ale na pozoru," uvedl starosta.

Český premiér Bohuslav Sobotka  požádal ve čtvrtek britskou premiérku Theresu Mayovou o zásah proti nenávistným útokům proti lidem z jiných zemí EU žijícím v Británii.

Mayová vyjádřila upřímnou soustrast nad smrtí Zdeňka M. a řekla, že si přeje udržet se zeměmi EU silné vazby i po odchodu Británie z bloku. "Řekla mu, že i když v tomto konkrétním případě zřejmě nešlo o zločin z nenávisti, britská vláda rozhodně odsuzuje zločiny z nenávisti, které nemají v britské společnosti místo," uvedl mluvčí Mayové.

Témata:  Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy