Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minské dohody váznou, armáda a povstalci se stáhli pouze z jedné oblasti

Ukrajinské velení armády
Ukrajinské velení armády
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Podle zářijové dohody z Minsku o oddělení bojujících stran na východě Ukrajiny by se měly obě strany stáhnout ze tří míst. Prozatím se tak stalo pouze na jednom.

Ukrajinské vládní síly a proruští povstalci oznámili, že stáhli své těžké zbraně pouze z jedné ze tří oblastí ležících na frontové linii na východě Ukrajiny. Zatím došlo ke stažení sil z oblasti vesnice Zolote severozápadně od povstalci drženého Luhansku.

Zářijovou dohodu podepsali zástupci Kyjeva, Moskvy i donbaských povstalců. Nárazníková zóna měla být podle dokumentu zatím vytvořena ve třech sektorech fronty v Luhanské oblasti. Ze dvou oblastí, severovýchodně od Luhansku a jižně od Doněcku, se ale ani jedna ze stran zatím nestáhla a navzájem se obviňují z neochoty tak učinit.

Zástupci mise OBSE uvedli, že jejich pozorovatelé nemohou stahování jednotek detailně sledovat vzhledem k tomu, že jsou zmiňované oblasti zaminované.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy