Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci by měli pomáhat v sociálních službách, lépe se začlení, zní z Rakouska

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň – Rakouští odborníci na uprchlickou problematiku se sešli v Grazu, aby diskutovali o tom, jak postupovat v začleňování uprchlíků. Shodli se že je nutné poskytnout žadatelům o azyl zaměstnání a příležitosti pro integraci prostřednictvím obecně prospěšných prací.

V současné době mají žadatelé o azyl možnost věnovat se nějaké formě charitativní prací - například práci v parcích a na jiných zelených plochách, mohou spravovat sportovní zařízení a provádět úklidové práce.

Doris Kampusová (SPÖ) ze štýrské státní rady říká, že by tyto neziskové činnosti měly být rozšířeny také na sociální služby. Myslí si, že žadatelé o azyl by mohli vypomáhat v pečovatelských domech nebo brát starší lidí na procházky - ale zdůrazňuje, že samozřejmě nikdy nemohou nahradit odborníky a že to ani není cíl návrhu.

„To je opravdová integrační politika. Chtějí pomoci, chtějí se učit náš jazyk, a uvidí, jak tento systém funguje. Chtějí dát něco zpět rakouské společnosti, a to je dobrá věc," cituje její slova server The Local.

Žadatelé o azyl by za takovou charitativní práci dostali maximálně 110 eur měsíčně, což by v přepočtu vycházelo na příspěvek asi čtyři nebo pět eur za hodinu.

Odborníci také diskutovali o tom, jak je s uprchlíky zacházeno, když poprvé dorazí do Rakouska, a doporučili, aby každý uprchlík dostal detailní kartu s daty, která poskytne informace o jejich zdraví, jakékoliv traumatu, který utrpěli, a čemkoliv  neobvyklém z jejich minulosti. Tímto způsobem je možné vyhnout se budoucím problémům, domnívají se.

Rakousko v minulém roce zaznamenalo rekordních 90.000 žádostí o azyl, což je jedno z nejvyšších čísel v přepočtu na obyvatele v Evropě.

Témata:  uprchlíci Rakousko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy