Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká armáda může v Sýrii a Iráku zůstat další rok, zákon schválil parlament

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Mandát pro turecké jednotky, které se zapojují do bojů v Sýrii a Iráku, byl dnes prodloužen o rok. Zákon bez potíží prošel během prvního dne nového zasedání tureckého parlamentu

Zákon podpořily vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), sekulární opoziční Lidová republikánská strana (CHP) a rovněž opoziční nacionalistická Strana národní akce (MHP). Proti byla jen opoziční prokurdská Lidová demokratická strana (HDP).

Turecká armáda v sousedních zemích zasahuje proti kurdským radikálům a ozbrojencům z Islámského státu. Podle agentury Anadolu nový zákon platí až do 30. října 2017.

Turecko poslalo do Sýrie tanky a vojáky letos v srpnu, aby pomohlo opozičním povstalců znovuzískat islamistickou baštu nacházející se nedaleko hranic. Zároveň chtěli Turci zarazit postup syrských kurdských jednotek YPG.

Témata:  Turecká armáda Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy