Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté na Sinaji přepadli taxík, zabili šest egyptských policistů

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Islamisté dnes na Sinaji přepadli taxík vezoucí zpátky do služby několik egyptských policistů. Pět mužů zákona radikálové zabili, poté z místa činu utekli.

K incidentu došlo jižně od města Aríš, které je provinčním střediskem Severní Sinaje.

Automobil s policisty dnes rovněž najel na výbušninu umístěnou na silnici na severu Sinaje. Zraněno bylo devět mužů, jeden z nich později na následky zranění zemřel v nemocnici.

Za útoky nejspíš stojí radikální organizace Sinajská provincie. Ta několik let na Sinaji působila pod názvem Ansar Bajt al-Makdis. Loni v listopadu ale její členové přísahali věrnost chalífovi IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Cílem islamistů je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Útoky znásobili na Sinajském poloostrově v roce 2013 po svržení prezidenta Muhammada Mursího, který byl zvolen za Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristy.

Témata:  Egypt teroristické útoky v Egyptě Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy