Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory mezi Izraelem a Palestinou pokračují Židovský stát údajně schválil výstavbu bytů v osadách

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Ani pohřeb exprezidenta Šimona Perese nezměnil nic na politice Izraele vůči Palestině. Židovský stát schválil výstavbu 98 nových bytů v osadách na okupovaném Západním břehu a nedaleko palestinského správního střediska Ramalláhu.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát.

"V době, kdy se světoví vůdci setkali, aby si připomenuli (bývalého izraelského prezidenta) Šimona Perese a způsob, jakým se zasazoval o mír, vytvořila izraelská vláda novou překážku dvoustátnímu řešení," uvedla mluvčí izraelské mírové organizace Peace Now.

Právě výstavba nových židovských osad je jedním z důvodů, proč se nedaří obnovit mírová jednání. Na palestinské straně jsou zase překážkou útoky palestinských radikálů na židovské obyvatele země.

Témata:  Izrael Palestina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy