Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se modelky při přehlídkách mračí? Důvodů může být několik

Móda
Móda
Foto: Calvin Klein Inc

Paříž - Manekýnky a manekýni sice nosí nejhonosnější oblečení světa, přesto se na přehlídkách vesměs tváří netečně až zasmušile. Proč tak tomu je? Agentura AFP pátrala.

"Dlouho jsem pracoval pro mnoho lidí a nikdo mě nikdy nežádal, abych se usmíval. To se nedělá. Popravdě říkám, že bych se cítil divně, kdybych to udělal," tvrdí londýnský manekýn Ty Ogunkoya (26), který má za sebou devítiletou kariéru.

Bývalá manekýnka Victoire Maçonová Dauxerreová, která dělala modelku především pro Alexandera McQueena, ve své knize "Nikdy dost hubená, deník top modelky" vydané v lednu přibližuje rady jedné učitelky chůze. "Naučila jsem se lehce sklonit hlavu a současně trochu zvednout oči, abych získala zabijácký pohled a vymazala z obličeje veškeré emoce. Hlavně se nikdy neusmát, aby člověk vypadal povznešeně a odtažitě vůči obyčejnému světu," vypráví.

Pro francouzského manekýna Matthieu Villota je důvod jasný. "Tvůrci chtějí ukázat oděv, nikoli náš obličej. Když se smějeme, přitahujeme pozornost k naší tváři, ne k oblečení," vysvětluje tento dvaadvacetiletý student medicíny.

Modelky se sice mračí, přesto bývá o legraci postaráno:

Vždy to ale neplatilo. "V 60. letech minulého století se modelky usmívaly, tancovaly a hodně se hýbaly," říká historička módy Lydia Kamitsisová. Připomíná, že i v 80. letech, v době supermodelek jako byla Cindy Crawfordová, měly manekýnky svou osobitost, která se dávala na odiv.

Zlom nastal podle Kamitsisové příchodem japonských módních návrhářů, jako je například Jódžio Jamamoto a Rei Kavakubová. "V posledních letech jsou manekýnky a manekýni stále více považováni za věšák," domnívá se historička.

Antropoložka a ředitelka módy na pařížské univerzitě The New School Parsons Paris Leyla Neriová věří, že úsměv opustil módní pódia s emancipací žen a vlivem vyzývavě se tvářících ikon jako je Brigitte Bardotová, Françoise Hardyová a Jane Birkinová v 60. letech.

"Od té doby se modelky začaly mnohem méně usmívat, být více androgynní a chodit vzpřímeněji. Skončil ideál dokonalé ženy, která se celý den usmívá jako americké reklamy! Odzvonilo generaci žen panenek, dokonalé ženy, ženy v domácnosti, která vaří," vysvětluje antropoložka.

Při nedávné ukázce velmi barevné kolekce Inda Maniše Arora v Paříži se některé modelky ale radostně usmívaly. Stejně tak tomu bylo v červnu u některých manekýnů při ukázce pánské módy Paula Smithe. "Neřekl jsem jim, aby se usmívali. Ale nemám nic proti tomu. A byla to velmi veselá kolekce," řekl Smith.

Témata:  ženy móda

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy