Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbijské referendum skončilo. Došlo k odmítnutí dohody vlády s FARC

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Kolumbijské referendum o mírové dohodě s levicovými radikály z Revolučních ozbrojených síl Kolumbie (FARC) skončilo překvapivě jejím odmítnutím. Pro se vyslovilo 49,8 procenta voličů, proti bylo 50,2 procenta hlasujících.

Předvolební průzkumy přitom ukazovaly, že dohoda bude schválena téměř dvěma třetinami voličů.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos uvedl, že akceptuje výsledky referenda a dodal, že vyjednané příměří zůstává v platnosti. Dnes se hodlá sejít se všemi politickými stranami a bude hledat způsoby, jak pokračovat v mírovém procesu.

Vrchní velitel FARC Timoleon Jimenéz zvaný Timošenko prohlásil, že skupina je i po referendu ochotna pokračovat v jednání o míru. Novinářům v Havaně řekl, že lituje toho, co nazval destruktivní sílou těch, kteří zaseli nenávist a zášť a ovlivnili stanovisko kolumbijské populace.

Účast v referendu byla nízká, pouze 37 procent. Důvodem zřejmě bylo počasí. V oblasti řádí hurikán Matthew, který přinesl silné deště.

Kritici dohody upozorňovali, že je k rebelům z FARC příliš měkká, protože jim umožňuje znovu vstoupit do společnosti, vytvořit politickou stranu a uniknout trestu ve vězení. Požadovali sjednání nové dohody. "Hlasoval jsem ne. Nechci učit mé děti, že vše může být odpuštěno," řekl agentuře Reuters Alejandro Jaramillo (35), kterého rozčílilo, že rebelové nebudou souzeni.

Témata:  Kolumbie FARC referendum

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy