Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Trump blázen nebo génius? Psychiatr otevřeně promluvil

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Neobvyklé veřejné vystupování Donalda Trumpa přimělo celou legii pohovkových analytiků spekulovat o jeho duševním zdraví, připomíná psychiatr Matthew Goldenberg, který přednáší na prestižní Yale Univerzity. V komentáři pro server Los Angeles Times rozebral, proč by zmíněný miliardář neměl zasednout v Bílém domě.

Mlčet není morálně přijatelné

Bývalý děkan Harvardské lékařské fakulty na twitteru napsal, že Trump definuje narcistickou poruchu osobnosti, sloupkař listu New York Times David Brooks zase tvrdí, že republikánský prezidentský kandidát zjevně trpí několika poruchami osobnostmi, připomíná psychiatr. Dodává, že podnikatel Mark Cuban zašel ještě dál, když nazval Trumpa totálním šílencem, publicista Tony Schwartz označil magnáta za sociopata, zatímco komentátorka deníku Washington Post Kathleen Parkerová spatřuje v Trumpově chování známky mozkového poškození.

"Jako psychiatr běžně a často čelím otázkám na Trumpův psychický stav," uvádí Goldenberg. Konstatuje, že na duševní zdraví miliardáře se ho zeptal například soused, student medicíny i vlastní matka, která psychiatrovi položila jasnou otázku: "Je narcista, nebo co?"    

Expert deklaruje, že nemůže na dané dotazy odpovědět, jelikož asociace amerických psychiatrů vydala tento měsíc stanovisko připomínající svým členů, tedy i Goldenbergovi, aby se vyhnuli veřejnému analyzování současných prezidentských kandidátů.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

Tento etický standard platí již několik desetiletí, vysvětluje odborník. Připomíná, že v roce 1964 tisíce psychiatrů v reakci na novinářský průzkum otevřeně zpochybnili schopnost tehdejšího republikánského kandidáta Barrhoy Goldwatera zasednout v Bílém domě. "Několik psychiatrů nabídlo konkrétní diagnózy," poukazuje Goldenberg. Deklaruje, že skutečnost, že tolik psychiatrů projevilo ochotu neformálně diagnostikovat osobu, s níž se nikdy nesetkali, ponížila celý obor a vedla k přijetí tzv. Goldwaterova pravidla, podle něhož američtí psychiatři nesmí zveřejňovat žádné profesní úsudky o lidech, které sami nevyšetřili.

Když lidé žádají Goldenberga, aby spekuloval o Trumpově psychickém zdraví, většinou je tedy odkáže na Goldwaterovo pravidlo. Stále častěji mu však připadá, že vyhýbání se odpovědi je v tomto případě neupřímné a eticky sporné. Vakuum vytvářené tisíci zkušenými profesionály předně poskytuje prostor pro spekulace komentátorů, kteří mnohdy postrádají erudici k patřičné diagnóze, zdůrazňuje odborník. Dodává, že mlčení ohledně nadcházejících rezidentských voleb také zavání abdikací na morální odpovědnost.

Trump by neměl být prezidentem

"Jako mnoho Američanů jsem byl osobně zděšen neslušným chováním Trumpa coby kandidáta," deklaruje Goldenberg. Konstatuje, že magnát působí jako hašteřivý, ješitný, impulzivní, ponižující a špatně informovaný. Expert proto chápe, že lidé kladou otázky ohledně Trumpova duševního zdraví, které by mohly svádět k popisu magnátova chování známými psychopatologickými termíny. Vyjmenovává však několik důvodů, proč psychiatrický rámec není k popisu republikánského kandidáta vhodný.      

Předně nemáme přístup k zásadním informacím, uvádí psychiatr s tím, že on osobně s Trumpem nemluvil, nediagnostikoval ho, ani se o něj nijak nestaral a zná pouze jeho veřejnou osobnost. "Je zajisté možné, že většina toho, co vidím na této osobě, je hra nereprezentující jeho skutečné já, tedy spíše role, do níž se vtělil s cílem získat hlasy nebo rozšířit svou slávu a bohatství," podotýká expert.   

Goldenberg tak neví, zda Trump trpí nějakou vážnou psychologickou úzkostí či ho znepokojují nějaké podmínky, což je kritérium pro diagnózu jakékoliv psychické poruchy. Připomíná, že miliardář si koneckonců vedl natolik dobře, aby se stal jedním ze dvou lidí, které dvě hlavní americké politické strany nominovaly na příštího prezidenta USA.

"Navíc, neformální a pejorativní čachrování s psychiatrickými termíny k popisu neobvyklého či ohavného chování stigmatizuje ty, kdo psychickými nemocemi trpí," varuje expert. Konstatuje, že nazvání Trumpa narcistou není dostačující k vysvětlení jeho jedovatého chování ani ilustraci jeho stavu. Sám Goldenberg zná a léčí mnoho narcistů a nikdo z nich veřejně nenabádá k násilí a neočerňuje celé etnické skupiny.

Za vůbec nejdůležitější důvod, proč se vyvarovat psychiatrickému hodnocení Trumpa, označuje odborník skutečnost, že vůbec není nutné. "Nemusíte být psychiatr, abyste poznali, že s tímto kandidátem je něco velmi špatně," deklaruje expert. Dodává, že již ve školce, nikoliv v důsledku studia medicíny či letité psychiatrické praxe, se naučil to, co mu nyní říká, že Trump se na prezidenta nehodí a jsou to jeho americké hodnoty, nikoliv profesní zkušenost, co u něj vyvolává obavy z miliardářova případného volebního vítězství.

Trump by tedy neměl být dle psychiatra prezidentem z důvodu, že trpí nějakou psychickou chorobou. "Neměl by být prezidentem, jelikož znevažuje ženy, pomlouvá Mexičany a muslimy a vysmívá se postiženým. Neměl by být prezidentem, protože démonizuje média a napadá ty, kdo ho zpochybňují. Neměl by být prezidentem, jelikož naznačuje, že jeho protikandidáti mají být zavražděni a hájí páchání válečných zločinů. Neměl by být prezidentem, protože odmítá vědu a vykazuje pozoruhodný nedostatek znalostí a zájmu, pokud jde o zahraniční a domácí politiku," deklaruje Goldenberg.         

Expert svůj komentář končí poznámkou, že jako psychiatr ohledně Trumpa neprezentuje žádné veřejné soudy, ale zajisté tak činí jako americký občan.

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy