Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hammond přiznal: Brexit bude bouřlivý, čeká nás nejistota

Hammond, Philip (autor: Secretary of Defense)
Hammond, Philip (autor: Secretary of Defense)
Foto: Wikimedia Commons

Birmingham - Britský ministr financí Philip Hammond očekává, že britské hospodářství bude během výstupových rozhovorů s Evropskou unií čelit otřesům. Ekonomiku podle něj zřejmě čeká až několikaleté období nejistoty.

"Během procesu vyjednávání musíme turbulence očekávat, čeká nás také období několika let, možná i delší, kdy podnikání bude provázet nejistota z výsledné podoby našich vztahů s Evropskou unií. Během této doby bude nutné hospodářství podpořit," řekl Hammond v rozhovoru s novináři na okraji výroční konference vládnoucí Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové. Dodal, že je zastáncem co nejrychlejšího uzavření dohody s Bruselem.

Ministr chce, aby výsledek znamenal pro britské firmy co největší přístup na jednotný unijní trh, zatímco britská vláda by si podržela kontrolu nad hranicemi Spojeného království.

Londýn podle Bruselu ale nemůže s přístupem na společný trh počítat, pokud nebude respektovat jeho čtyři svobody: volnost pohybu zboží, služeb, kapitálu i osob.

Témata:  Philip Hammond Brexit ekonomika

Aktuálně se děje

16. května 2024 16:53

Pellegrini navštívil Fica v nemocnici. Jeho stav je prý vážný

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy