Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát má velký problém. Utíkají mu bojovníci, velitelé je uplácí

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Aleppo – Morálka bojovníků Islámského státu upadá, lidé skupinu ve větších počtech opouští. Někteří se vrací domů, jiní se podle odborníků přidávají k dalším skupinám v regionu, třeba k al-Káidě. A jak dokazuje příběh, zajatého bojovníka IS, který popsal server Daily Mail, skupina se snaží dezertéry pochytat.

Bojovník IS Abu Al-Mughaira Al-Muhajer byl zajat v Aleppu. Tvrdí, že džihádisté jsou motivováni, aby své spolubojovníky, kteří chtějí zběhnout, udávali. Výměnou za to dostávají otrokyně jako poděkování.

Sám Abu Al-Mughaira Al-Muhajer v rozhovoru přiznal, že dostal hned tři sexuální otrokyně za to, že udal svého vlastního bratra, který chtěl skupinu opustit.

Dodal, že cena žen se pohybovala v rozmezí 250 až 500 dolarů, tedy asi 6 až 12 tisíc korun. „Kdykoliv někoho zajali, vzali otrokyně a odvedli je na trh s otroky do Raqqy. Tam je pak prodávali za dolary. Islámský stát svým bojovníkům otrokyně kupoval za odměnu," vysvětloval.

Když svého bratra zradil, dostal tři otrokyně – jedna prý pocházela z Damašku, dvě z Honsu. „Všechny měly a zádech rány od bití. Řekli mi, že ta dívka z Damašku je jezídka a ty dvě další prý byly křesťanky. Dívky mi pak ale řekly, že sice byly zajaty, ale že byly manželkami bojovníků Svobodné syrské armády," dodal.

Think-tank Quilliam Foundation, který se specializuje na extremismus, ve své poslední zprávě tvrdí, že Islámský stát do šesti měsíců padne. Dodal také, že se někdejší stoupenci IS od skupiny odvracejí. Bojovníci se postupně přidávají k jiným skupinám, nejvíce k al-Káidě. Dá se také očekávat, že se bojovníci budou vracet na Západ, kde budou provádět ve snaze o pomstu další krvavé útoky.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy