Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci v ulicích: Aktivistky stávkují kvůli potratům, odpůrci poslali ostrý vzkaz

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Aktivistky dnes v Polsku pořádají takzvané černé pondělí. Na protest proti zpřísnění zákona o potratech si mají ženy vzít v práci či ve škole volno nebo dovolenou a přijít na happeningy. Anebo se prostě jen obléknout do černého či si připnout černou stužku.

Na sociálních sítích přislíbily zapojení desetitisíce Polek. Dosud není zřejmé, nakolik se protest rozšíří a zda se omezí jen na liberální velká města, anebo najde i podporu v mnohem konzervativnějších menších městech a na venkově, upozornila agentura AP.

Podle zpravodajské televize TVN 24 se protesty konají po celé zemi. Kupříkladu do práce na městském úřadu v Čenstochové nepřišlo více než 60 žen, některé obchody a restaurace musely zavřít. Akci podporují i někteří zaměstnavatelé.

"Naše firma zaměstnává stovku lidí, z toho 80 procent jsou ženy. Chceme, aby měly právo zúčastnit se protestu," prohlásil majitel sítě restaurací ve Vratislavi Radoslaw Olszewski. Ženy podle něj mají právo rozhodovat samy o sobě, a ne, aby za ně rozhodoval někdo jiný.

Vládní představitelé protesty zlehčují. "Jen se bavte," vzkázal stávkujícím ženám ministr zahraničí Witold Waszczykowski. Podle něj zřejmě žádný člen vlády nebude v Evropském parlamentu na debatě o právech žen.

"Chceme, aby bylo respektováno právo na život. Podle stoupenců interrupcí je třeba chránit práva žen. Ale bude nějak chráněna žena, která je v břiše ženy?" řekl v rozhlase ministr, podle kterého si západní civilizace s těmito dilematy neporadila. Odpůrci "černého pondělí" podle TVN vyzvali na internetu k akci "Nebuď kráva, oblékni se barevně".

Navržený zákon počítá s dalším zpřísněním pravidel. Potraty by podle něj byly zcela zakázány s jedinou výjimkou, v případě ohrožení života matky. Lékařům, kteří by provedli nedovolený potrat, by hrozilo až pětileté vězení.

Témata:  Polsko potraty demonstrace v Polsku

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy