Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nobelova cena za lékařství letos putuje do Japonska

Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Foto: Nobel Media AB

Stockholm - Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství si letos odnáší Japonec Jošinori Ósumi (71) za výzkum autofagie. Jeho práce může pomoci při léčení řady závažných nemocí.

Autofagie je procesu, kdy buňky požírají část svého obsahu a zbavují se tak nežádoucích komponentů, například bakterií.

Stockholmský Karolinský institut dnes uvedl, že Ósumiho ocenil za "vynikající experimenty" z 90. let minulého století. Špatně fungující proces autofagie je spojován s řadou různých onemocnění, včetně Parkinsonovy choroby, cukrovky či rakoviny, sdělil Karolinský institut.

Ačkoli tento koncept byl známý již více než 50 let, "jeho zásadní význam pro fyziologii a lékařství byl odhalen teprve po výzkumu Jošinoriho Ósumiho z 90. let", dodal institut.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (22,5 milionu Kč) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.

Témata:  Nobelova cena vědci Japonsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy