Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa uprchlíky odmítá, jedna země si je ale bere dobrovolně a platí přesídlení

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bern – Ačkoliv některé země Evropské unie, včetně Maďarska, České republiky nebo Slovenska nejsou ochotné přijímat uprchlíky na základě kvót, najde se jedna země, která – ač do bloku nepatří – chce pomoci a o uprchlíky z Řecka a Itálie se postarat. Informuje o tom server The Local.

Švýcarská vláda přijala rozhodnutí, kterým se na podzim 2015 dobrovolně zavázala, že se připojí k programu EU, který distribuuje uprchlíky z Itálie a Řecka do dalších evropských zemí.

Švýcarsko nyní prohlásilo, že je ochotno přijmout první část Syřanů z Řecka, informoval Státní úřad pro migraci (SEM). Mělo by se jednat o 30 osob.

Švýcarsko souhlasilo s přijetím 900 žadatelů o azyl z Itálie a 600 z Řecka, zatím byly přijaty žádosti od 460 lidí, uvedl zástupce SEM Giery Cavelty. Nově příchozí musí ve Švýcarsku projít standardním procesem, jako každý jiný žadatel o azyl.

Příchod žadatelů o azyl z Řecka byl odložen, protože EU odmítla uhradit náklady na stěhování, dodal Cavelty. Švýcarsko nyní tyto náklady pokrývá samo.

Na jaře 2015 švýcarská vláda souhlasila s přijetím v 3000 lidí ze syrských konfliktních oblastí, těchto 1500 žadatelů o azyl z programu EU na přemístění tedy představuje polovinu z tohoto čísla.

Témata:  uprchlíci Švýcarsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy