Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande má problém. Podle průzkumu by už žádné volby nevyhrál

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Francouzský prezident François Hollande by podle nového průzkumu agentury BVA-Salesforce nevyhrál ani primárky své vlastní strany.

Hollande by podle průzkumu nevyhrál ani primárky, z nichž v lednu vzejde kandidát jeho Socialistické strany pro prezidentské volby. Zda bude usilovat o druhý mandát, chce Hollande oznámit v prosinci. Volby se budou konat příští rok na jaře.

Už dřívější ankety předpověděly, že neoblíbený Hollande by ve volbách prohrál a nejspíš by nepostoupil ani do druhého, rozhodujícího kola. Někteří lidé z prezidentova okolí si podle komentátorů Hollandeovu kandidaturu nepřejí, dvaašedesátiletý politik ale přesto usilovat o další mandát nejspíš bude.

Představitel levicového křídla socialistů třiapadesátiletý Arnaud Montebourg by podle průzkumu BVA-Salesforce získal 52 procent, zatímco Hollande 48 procent. Montebourg v neděli oficiálně potvrdil účast v primárkách.

Témata:  François Hollande Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy