Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den D začal? Islámský stát se připravuje na masivní bitvu

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Dábik - Syrští rebelové podporovaní Tureckem oznámili, že za dobu kratší než 48 hodin zahájí frontální útok na město Dábik, které ovládá Isis od roku 2014.

Nejméně 15 tureckých a syrských rebelů bylo zabito v boji na linii obrany Dábik. Toto město v severní Sýrii má pro Islámský stát velký význam v jeho ideologii teroru. "Pokud bude vše postupovat podle plánu, budeme do 48 hodin v Dábiku," prohlásil Ahmed Osman, velitel svobodné syrské armády (FSA) Sultána Murada.

Zvláštní vyslanec amerického prezidenta v koalici proti Islámskému státu Brett McGurk uvedl na svém twitterovém účtu, že rebelové postoupili "na několik kilometrů k Dábiku, jehož obrana slábne".

Město Dábik byl obsazeno Islámským státem v srpnu 2014, pro Islámský stát je centrem jeho verze Muslimské teologie. Radiálové jsou přesvědčeni, že bitva mezi Islamisty a "nevěřícími křesťanskými silami" bude počátkem apokalypsy. V samotném chalífátu není obec vojensky nijak důležitá, po stránce propagandistické je to zcela naopak - Islámský časopis, který nese stejné jméno jako město, uvedl, že jeho ztráta by byla významnou ideologickou ranou. 

V posledních měsících vyslal Islámský stát do boje dalších 800 bojovníků, kteří hustě zaminovali oblast, aby zastavily postupující jednotky FSA. Osman sdělil britské sekci Syrského dozoru pro lidská práva uvedl, že protivník volí kombinaci minometné palby a nášlapných min - v důsledku toho má FSA značné ztráty. Další zpráva říká, že pondělní počet obětí z řad rebelů podporovaných tureckými silami  je nejvyšší od 24. srpna tohoto roku, kdy FSA zaútočila na území Islámského státu.

Několik vesnic v okolí Dábiku bylo v posledních dnech dobyto zpět a turecká armáda oznámila, že její vojenské letouny zaměřily cíle kolem města a zasáhly velitelské stanoviště a muniční sklad. Islámský stát v posledních měsících utrpěl několik porážek a v současné době čelí přímému útoku na irácké město Mosul ze strany místních vojenských jednotek podporovaných Američany. Úspěšná ofenzíva v Dábiku by zvýšila šance při napadení syrského centra Rakky.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy