Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komisař volá po omezení veta v RB OSN kvůli Sýrii

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek/Ženeva - Povstalecké části východního Halabu jsou v posledních dnech terčem prudkého bombardování, které mají na svědomí vládní a ruská letadla. Podle komisaře OSN je situace tragická a volá po omezení práva veta pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN.

V RB OSN má právo veta pět stálých členů: USA, Rusko, Čína, Francie a Británie. "Jsem pevně přesvědčen, že Rada bezpečnosti by měla bezodkladně přijmout taková opatření, která zabrání (stálým) členům používat veto ve chvíli, kdy existuje vážné podezření z páchání válečných zločinů, zločinů proti lidskosti nebo genocidy," uvedl Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Husajn.

Omezení této výsady by podle Husajna umožnilo předat situaci v Sýrii Mezinárodnímu trestnímu soudu. "(Tento krok) by byl víc než ospravedlněný vzhledem k chronické a hluboce šokující beztrestnosti, která konflikt doprovází, a vzhledem ke spáchaným zločinům," dodal Husajn.

Některé skutky v Sýrii podle něj mohou představovat válečné zločiny. Pohnání viníků před Mezinárodní trestní soud je ovšem nepravděpodobné, neboť RB OSN je rozdělená a Rusko stojí za režimem prezidenta Bašára Asada.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy