Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová má nový plán. Chce pro britské vojáky výjimku z úmluvy o lidských právech

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Birmingham - Britská premiérka Theresa Mayová chce chránit britské vojáky bojující v zahraničí před soudními žalobami a ušetřit peníze daňových poplatníků. Přišla proto s návrhem, aby se některé části Evropské úmluvy o lidských právech neaplikovaly na jednotky sloužící v oblastech konfliktů.

Návrh se Mayová chystá spolu s ministrem obrany Michaelem Fallonem přednést na dvoudenní výroční konferenci Konzervativní strany, která začíná dnes v Birminghamu.

Podle návrhu Mayové by se v budoucích zahraničních konfliktech neměl na britské vojáky aplikovat druhý článek evropské úmluvy (o právu na život) a článek pět (právo na svobodu a osobní bezpečnost).

"Naši muži a ženy v ozbrojených silách tam jdou a dávají v sázku své životy, aby nás chránili," řekla dnes Mayová televizi Sky News. Dodala ale, že jednotky by se měly i nadále řídit mezinárodním právem, jako jsou například ženevské konvence.

V současné době vyšetřuje britský vládní tým IHAT více než 1500 případů od obvinění ze špatného zacházení se zajatci až po obvinění z nezákonného zabití Iráčanů britskými vojáky v Iráku.

Témata:  Britská armáda lidská práva Theresa Mayová

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy