Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vše se mění. USA chtějí svrhnout Asada a přitvrdí vůči Rusku, varuje muž z Pentagonu

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Americké přerušení rozhovorů s Ruskem o příměří v Sýrii představuje snahu vrátit se k pokusům svrhnout vládu syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada, stejně jako změnu postoje Washingtonu vůči Moskvě. S daným tvrzením vystoupil v rozhovoru pro server rt.com Michael Maloof, bezpečnostní analytik a bývalý dlouholetý pracovník amerického ministerstva obrany.

Politická transformace v nedohlednu

Spojené státy v pondělí oficiálně pozastavily veškerou spolupráci s Ruskem ohledně opětovného nastolení klidu zbraní v Sýrii. Americké ministerstvo zahraničí obvinilo Moskvu z porušování předchozí americko-ruské dohody. Moskva naopak tvrdí, že podmínky dohody nesplnila americká strana.

Podle Maloofa jde o velmi nešťastný vývoj. "Myslím, že nevěstí nic dobrého pro jakékoliv další úsilí USA a Ruska pokusit se na bilaterální bázi pokračovat v dialogu s cílem dospět k nějakému závěru ohledně příměří, respektive práci na příměří," konstatuje expert. Dodává, že přerušení rozhovorů je nešťastné už jen z důvodu, že v Sýrii nelze momentálně dosáhnout ani klidu zbraní a nejde tudíž vůbec hovořit o nastolení přechodné vlády.

Za jediný pozitivní aspekt označuje odborník skutečnost, že Washington a Moskva budou nadále koordinovat své nálety v zemi, konkrétně prostřednictvím Pentagonu a telekonferencí, které již probíhají. "To je dobrá věc, takže nenastane konflikt mezi americkými a ruskými letouny," konstatuje Maloof.    

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Analytik se především domnívá, že přerušení rozhovorů o příměří americkou stranou naznačuje, že Spojeným státům došly diplomatické možnosti. "Také to ukazuje, že jednoduše nemají kontrolu nad povstalci, kteří podle mého chtěli, aby k tomuto vývoji došlo, jelikož především oni nechtějí příměří," soudí bývalý pracovník Pentagonu.

Daný vývoj také pomáhá Saudské Arábii a Kataru, jejichž zájmem je zvrhnout Asadův režim, přičemž Spojené státy se v tomto směru velmi drží pozice Rijádu, deklaruje Maloof. Zdůrazňuje, že současná situace je velmi prekérní a nešťastná.   

Otočka o 360 stupňů

"Myslím, že to reprezentuje změnu politiky. USA začínají přitvrzovat svou pozici, ve skutečnosti vůči Rusku," míní analytik. Soudí, že přerušení rozhovorů je signálem nejen Moskvě, ale i Asadově vládě a zároveň odráží touhu Washingtonu vrátit se zpět k pokusům svrhnout režim v Damašku, jelikož Spojeným státům jednoduše došly alternativní možnosti.  

Zostření amerického postoje vůči Rusku může podle Maloofa znamenat, že Washington brzy oznámí realizaci jiných opatření, jmenovitě "plánu B", který byl slibován před několika měsíci a následně došlo k jeho opuštění. Ten mohl předpokládat vyzbrojení části povstalců a jejich podporu, spekuluje odborník s tím, že tuto podporu by zajistilo poskytnutí sofistikovanějších zbraňových systémů, které by opozici umožnily pokračovat ve válce.

"Mluvil jsem (v pondělí) ráno s představitelem Svobodné syrské armády a ten mi sdělil, že Syřané mohou bojovat pořád, jednoduše budou pořád pokračovat," uvádí analytik. Věří, že jde o pravdivé tvrzení a povstalci skutečně mohou a budou pokračovat v boji tak dlouho, dokud jim budou dodávány zbraně.  

Expert zdůrazňuje, že válka na syrském bojišti je také bitvou mezi vnějšími mocnostmi, které konflikt zuřivě podporují. Není pak v zájmů Saudské Arábie nastolit v Sýrii příměří, což platí i o opozičních bojovnících, jelikož jejich společným cílem a touhou je svržení Asada, podotýká Maloof.   

"Tím se vracíme zpět, učinili jsme jednoduše otočku o 360 stupňů," konstatuje dlouholetý pracovník amerického ministerstva obrany. Za velice zajímavý pak závěrem označuje fakt, že k tomuto obratu došlo v době, kdy v USA probíhá prezidentská volební kampaň.

Témata:  Sýrie USA Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy