Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec konfliktu v Náhorním Karabachu? Ázerbájdžán a Arménie se dohodly na příměří

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: tsk.tr

Jerevan - Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na ukončení konfliktu v Náhorním Karabachu. Klid zbraní měl začít platit od poledne místního času (10:00 SELČ). Situace se vyostřila v noci na sobotu, kdy propukly boje s nasazením tanků, letectva a dělostřelectva.

"Dosáhli jsme dohody o ukončení nepřátelství. Dali jsme rozkaz nestřílet," řekl mluvčí karabašského ministerstva obrany Senor Astratjan, podle kterého příměří vstoupilo v platnost v pravé poledne místního času.

"Od 12:00 byly zastaveny bojové operace," potvrdilo agentuře Interfax ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Dodalo, že ázerbájdžánská vojska nyní pracují na upevnění svých pozic na osvobozených územích.

Ještě v neděli ázerbájdžánské ministerstvo obrany vyhlásilo jednostranné ukončení palby a bojových operací. Ale podle Arménů ázerbájdžánští vojáci pokračovali v boji, a tak arménské jednotky přešly do protiútoku.

Boje pokračovaly i v noci na dnešek. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že během posledních dvou dnů bojů bylo zabito 16 ázerbájdžánských vojáků. Ázerbájdžánská generální prokuratura dnes uvedla, že ostřelování z Arménie si od eskalace konfliktu vyžádalo životy čtyř civilistů, dalších 17 jich bylo zraněno.

Témata:  Náhorní Karabach Arménie Ázerbájdžán

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy