Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Humanitární konvoj OSN byl v Sýrii zničen při náletu. Dokazují to satelitní snímky

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Humanitární konvoj OSN byl v Sýrii zničen při náletu, dokazují satelitní snímky. Při zářijovém úderu ze vzduchu zemřelo 20 lidí.

USA z útoku viní Rusko, které vinu odmítlo a také zpochybnilo, že na konvoj zaútočila letadla. V konvoji vyslaném OSN a Červeným půlměsícem bylo asi 30 kamionů; 18 z nich bylo zničeno včetně nákladu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun minulý týden oznámil, že OSN nechá incident vyšetřit. Lars Bromley z agentury OSN UNOSAT dnes v Ženevě sdělil, že z analýz satelitních záběrů vyplývá, že "to byl nálet". "Myslím, že to potvrdilo také mnoho jiných zdrojů," řekl Bromley.

Útok na konvoj byl poslední ranou příměří, které Rusko s USA dojednaly pro Sýrii 9. září. Právě 19. září syrská armáda klid zbraní vypověděla a začalo se znovu bojovat.

Nejtěžší boje jsou v Halabu. Podle dnešních zpráv se bojuje také u syrsko-turecké hranice. Na vesnici, kterou kontrolují radikálové z Islámského státu (IS), útočí turecká letadla a stroje mezinárodní koalice vedené USA. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tam dnes zemřelo 19 civilistů.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy